
Doktor Elżbieta Suchowilska z Katedry Hodowli Roślin i Nasiennictwa Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa UWM została stypendystką Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Stypendium przyznawane wybitnym młodym naukowcom otrzymała za badania nad starymi oplewionymi gatunkami pszenic - orkiszem, płaskurką i samopszą.
- Otrzymałam je za całokształt mej pracy naukowej. Ubiegając się o nie do aplikacji dołączyłam wykaz publikacji oraz opis planów naukowych na następne 3 lata. Stypendium dostałam na 36 miesięcy - mówi dr Elżbieta Suchowilska. - Na co je przeznaczę? Zainwestuję w siebie. Zamówiłam już w Stanach Zjednoczonych specjalistyczne książki. Jedna taka książka to koszt ok. 700 zł. Do tej pory nie mogłam sobie na to pozwolić. Chciałabym też ukończyć dodatkowy kurs językowy - dodaje dr Suchowilska.
Dr Suchowilska poświęciła najstarszym gatunkom pszenicy 8 lat pracy badawczej. Jak twierdzi, warto je uprawiać ze względu na wartość zdrowotną. Ziarno orkiszu , płaskurki i samopszy zawiera więcej magnezu, żelaza, miedzi i cynku niż ziarno współcześnie uprawianych odmian pszenicy zwyczajnej.
- Wprawdzie nowe odmiany plonują wysoko, ale niestety ich wartość odżywcza jest o wiele mniejsza niż starych gatunków - wyjaśnia. - W Polsce mamy dobre warunki do uprawy „starych" gatunków pszenic, mamy nadzieję ze już wkrótce nasza pierwsza w Europie jara odmiana orkiszu zostanie zarejestrowana, czekamy tylko na decyzję COBORU (Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych - przyp. red.).
Co można uzyskać z orkiszu? Chleb, makarony, kasze, płatki a nawet... piwo i wódkę. Orkiszowe piwo z miodem produkuje już olsztyński browar Kormoran.
Doświadczalna plantacja orkiszu znajduje się w uniwersyteckiej stacji doświadczalnej w Bałdach.
Stypendium MNiSW dla najwybitniejszych młodych naukowców otrzymało w tym roku 85 osób, z których 16 reprezentowało nauki przyrodnicze.
Dr Elżbieta Suchowilska jest także laureatką nagrody Wydziału Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych Polskiej Akademii Nauk i Fundacji „Pro Scientia et Vita". Jest autorką kilkunastu publikacji naukowych w renomowanych czasopismach naukowych z których większość posiada impact factor.
źródło: UWM