Seminarium młodych naukowców
Doktoranci i młodzi adiunkci z Wydziału Nauki o Żywności UWM oraz Oddziału Nauki o Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zaprezentowali swoje najnowsze osiągnięcia naukowe podczas VII Seminarium Środowiskowego Młodych Pracowników Nauki.
Problematyka seminarium
dotyczyła jakości i bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem uwarunkowań
technologicznych, technicznych, mikrobiologicznych i żywieniowych. W ocenie
jakości i bezpieczeństwa żywności bardzo dużego znaczenia nabiera wiedza o
pochodzeniu surowców, ich składzie, obecności substancji bioaktywnych,
stosowanych technologiach, w tym modyfikacjach fizycznych, chemicznych,
enzymatycznych czy nawet genetycznych. Rzetelność takiej oceny w oparciu o
zweryfikowane wyniki badań naukowych i jej upowszechnienie wśród społeczeństwa
umożliwi konsumentowi podjęcie racjonalnych decyzji rynkowych.
Zaprezentowane podczas
seminarium wyniki badań naukowych dają mozliwość celowo ukierunkowanego
projektowania produktów spożywczych z uwzględnieniem jego bezpieczeństwa,
wartości żywieniowej i biologicznej oraz oczekiwanych cech jakościowych.
źródło: UWM
ostatnia aktualizacja: 2010-04-02